ÉRDEKESSÉGEK

TUDTA MIÉRT OLYAN FONTOS A SZEGYCSONT?

A szegycsont a mellkas elülső falát képező , középen elhelyezkedő lapos csont , amely egész terjedelmében kitapintható. Nagy részét szivacsos állomány alkotja ,és az ebben lévő vörös csontvelő feladata a vér alakos elemeinek a képzése , kiemelten a vörösvérsejteké. Mindemellett a csontvelővizsgálatok tipikus helyéül szolgál szegycsontunk középső része : a test. Ez a vizsgálat ismertebb nevén: sternum punkcio..

válasz
1
Inkové a jejich rituály

HÁNY NYAKCSIGOLYÁJA VAN AZ EMBERNEK?

Hét nyakcsigolya biztosít támaszt és stabilitást a nyaknak, ezek közül kiemelkedő szerep jut az I. (atlas) , illetve II. (axis) nyakcsigolyáknak, mivel a legkisebb csigolyák között jöhet létre a legnagyobb elmozdulás. A koponya nyakszirtcsontja és az I. nyaki csigolyánk közötti ízesülés lehetővé teszi a fej előre bólintását-és hátraszegezését, valamint a fej ingatását egyik válltól a másik felé. Az I. és II. nyakcsigolyánk közti izület mozgatásával pedig a fej ide-oda forgatása ("tagadó" gesztus) jöhet létre.

válasz
2
Záhada Burnsovy sbírky

HOGYAN MŰKÖDIK AZ ÁLLÓ STABILIZÁLÁS?

Állás során egyszerre rengeteg izmunk dolgozik, ezek úgynevezett tónusos izmok , ezek szolgálnak a tartós munkavégzésre és testünk gravitációval szembeni ellenállására.Ezek a stabilizáló izmok nagyrészt a test hátulsó részén találhatóak : mély hátizmok, hátsó comb- és hátsó lábszárizmok , illetve elöl a négyfejű combizom. Ezekkel ellentétben a nagyobb erőkifejtéseket a mozgató , másnéven fázisos izmok végzik.

válasz
3
Mumie současnosti

HOGYAN MŰKÖDIK AZ ÍZLELÉS?

Több ezer szemölcssel fedett nyelv segíti a rágást, a falatképzést és a beszédet. A szemölcsökön találhatók az ízlelőbimbók. A közhiedelemmel ellentétben a nyelv nem osztható ízérzékelő régiókra. A régiók megvannak , de nem csak az adott területen érződik az adott íz, hanem mindenhol mindegyik, csak a megjelölt régiókon kiemeltebben.

válasz
4
Odhalte tajemství malých hlav

HOL VANNAK A LEGKISEBB CSONTOK AZ EMBERI TESTBEN?

A középfül üregében található három kis csont, a hallócsontok továbbítják rezgéseket a belső fülnek, amelyeket az agy alakít át általunk halott hangokká. Úgy hajtják végre a feladatukat, hogy lánccá kapcsolódnak össze, amelynek egyik vége a dobhártyához, a másik pedig a belső fülhöz kapcsolódik. A csontok nevei: kalapács , üllő , kengyel.

válasz
5
Odhalte tajemství malých hlav

MI A LEGNAGYOBB SZERV AZ EMBERI TESTBEN?

A választ erre a kérdésre a kiállításon találja.

6
Odhalte tajemství malých hlav
×

A kiállítás utolsó heteiben megnövekedett az érdeklődés és a forgalom a tárlaton, minden kedves látogatónk türelmét és megértését szeretnénk kérni.