Érdekességek

Tudta miért olyan fontos a szegycsont?

A szegycsont a mellkas elülső falát képező , középen elhelyezkedő lapos csont , amely egész terjedelmében kitapintható. Nagy részét szivacsos állomány alkotja ,és az ebben lévő vörös csontvelő feladata a vér alakos elemeinek a képzése , kiemelten a vörösvérsejteké. Mindemellett a csontvelővizsgálatok tipikus helyéül szolgál szegycsontunk középső része : a test. Ez a vizsgálat ismertebb nevén: sternum punkcio.

válasz
1
Tudta miért olyan fontos a szegycsont?

Hány nyakcsigolyája van az embernek?

Hét nyakcsigolya biztosít támaszt és stabilitást a nyaknak, ezek közül kiemelkedő szerep jut az I. (atlas) , illetve II. (axis) nyakcsigolyáknak, mivel a legkisebb csigolyák között jöhet létre a legnagyobb elmozdulás. A koponya nyakszirtcsontja és az I. nyaki csigolyánk közötti ízesülés lehetővé teszi a fej előre bólintását-és hátraszegezését, valamint a fej ingatását egyik válltól a másik felé. Az I. és II. nyakcsigolyánk közti izület mozgatásával pedig a fej ide-oda forgatása ("tagadó" gesztus) jöhet létre.

válasz
2
Hány nyakcsigolyája van az embernek?

Hogyan működik az álló stabilizálás?

Állás során egyszerre rengeteg izmunk dolgozik, ezek úgynevezett tónusos izmok , ezek szolgálnak a tartós munkavégzésre és testünk gravitációval szembeni ellenállására.Ezek a stabilizáló izmok nagyrészt a test hátulsó részén találhatóak : mély hátizmok, hátsó comb- és hátsó lábszárizmok , illetve elöl a négyfejű combizom. Ezekkel ellentétben a nagyobb erőkifejtéseket a mozgató , másnéven fázisos izmok végzik.

válasz
3
Hogyan működik az álló stabilizálás?

Hogyan működik az ízlelés?

Több ezer szemölcssel fedett nyelv segíti a rágást, a falatképzést és a beszédet. A szemölcsökön találhatók az ízlelőbimbók. A közhiedelemmel ellentétben a nyelv nem osztható ízérzékelő régiókra. A régiók megvannak , de nem csak az adott területen érződik az adott íz, hanem mindenhol mindegyik, csak a megjelölt régiókon kiemeltebben.

válasz
4
Hogy működik az ízlelés?

Hol vannak a legkisebb csontok az emberi testben?

A középfül üregében található három kis csont, a hallócsontok továbbítják rezgéseket a belső fülnek, amelyeket az agy alakít át általunk halott hangokká. Úgy hajtják végre a feladatukat, hogy lánccá kapcsolódnak össze, amelynek egyik vége a dobhártyához, a másik pedig a belső fülhöz kapcsolódik. A csontok nevei: kalapács , üllő , kengyel.

válasz
5
Hol vannak a legkisebb csontok az emberi testben?

Mi a legnagyobb szerv az emberi testben?

A választ erre a kérdésre a kiállításon találja.

6
Mi a legnagyobb szerv az emberi testben?